Delfinen: Förra veckan hade vi brandövning och allt gick jättebra, på torsdagen hade en del av barnen bamsegympa i korridiren. Den här veckan har vi gjort ljuslyktor och olika foliefigurer som vi ska ha på ljusfesten. Igår torsdag var vi iväg och tittade var ett av barnen bodde och sedan gick vi vidare till Gunsta backar och lekte i den härliga solen.

P1020216

Snigelgruppen Snigels kompis, hunden Hugo berättade för oss att han känner en annan hund, Sniff, som minsann är med i en bok.  ”Sniff i snön” heter den och i den får man följa Sniff som nosar i olika fotspår. Vi har pratat om hundar som jobbar, ex polishund och vallhund. Vi har också tittat i olika hundböcker och jämfört stor, liten och mittemellan. Vi avslutade med att skälla på varandra i leken ”Hunden och benet” J

Den här veckan läste vi sagan ”Sniff i snön” igen, tittade på bilder och filmer på hundar som jobbar och lekte ”Hunden och benet”. Vi lärde oss också en ny sång om hunden Hugo

P1020140  P1020144

 

Trollgruppen:I trollgruppen har vi gjort klart vårt Bockarna Bruse landskap och våra bockar och troll i saltdeg. Barnen konstruerade också en bro som bockarna kunde gå över. Med hjälp av landskapet och figurerna återberättade barnen sagan och vi sjöng sången om de tre bockarna Bruse. Barnen har fortsatt leka sagan även efter då landskapet står framme. Den här veckan har vi gjort trollsvansar av rep och pärlor, tanken var att vi sedan skulle öva på teatern men istället ville barnen bara leka med sina svansar.

 

Precis som Delfinen kunde Blåvalen under förra veckan lägga en lyckad brandövning till handlingarna. Denna vecka (46) har vi hunnit gå till Tripolisparken och pyssla ihop alster till den stundande Ljusfesten. Vi har modellerat i aluminiumfolie och gjort ljuslyktor av glasburkar. Vi vill inför nästa vecka påminna om tider för utvecklingssamtal. På torkskåpen hänger två listor med tillgängliga tider.

Fiffiluragruppen v. 45: Fiffilura kom ut ur sitt hus när barnen åt frukt på gården. Barnen har många funderingar på vilka hennes vänner ifrån skogen är, och hur gammal hon är osv. De vill också gärna skapa en hatt, nya klänningar och halsband till henne. Hon hade ett uppdrag med sig. Den här gången handlade det också om bokstäver, vilket barnen i gruppen tycker är jätteintressant just nu! Fiifilura hade gömt bokstäver ute på gården, och barnen fick en varsin bokstav i handen så att de kunde leta reda på den bokstav som var lika. Leken ”Kom alla mina bokstäver” lektes förstås också!

Tisdagsgruppen fortsatte förra veckan på den inslagna vägen med experiment…eller kanske rättare sagt ett ”äggsperiment”. Ägget i flaskan är ett ganska effektfullt experiment där ett kokt ägg plötsligt sugs ned genom öppningen på en flaska där det egentligen inte får plats. Man tänder en tändsticka som man släpper ned i flaskan innan man täpper till öppningen med ägget. Experimentet visar på förhållandet mellan temperatur och lufttryck.  När det blir varmt inuti flaskan blir lufttrycket ett annat än utanför och ägget pressas till slut ned. Vi diskuterade det märkliga som hände. Några av barnens ord var; ”Ägget är så tungt att det faller ner…”, ”Elden är starkare än ägget…” och ”För att äggen är sköljda i kallt vatten”. Denna tisdag pysslade vi inför ljusfesten och pyntade ljuslyktor som vi gjorde av glasburkar.

 

 

Trevlig helg önskar pedagogerna på Blå!

Pin It on Pinterest

Share This