Blå bladet v 10-11

Delfinen

V 10

Vi började veckan (tisdag) med en utflykt till ”Lilla båtparken”.

På onsdagen möttes barnen av en överraskning när de kom in på avdelningen. Fröet i krukan hade vuxit upp till en Barbapapa. Barbapapa var nyfiken på om vi också hade vuxit upp i krukor och hur våra familjer ser ut. Vi avslutade med att göra Barbapapor i lera. När vi kom till förskolan på torsdagen var dock Barbapapa borta.

På torsdagen bakade vi kärleksmums till föräldrarna som skulle komma på föräldramötet på kvällen. När vi skulle smaka på dem utbrister ett barn ”Vad duktig jag är på att baka!”.

V 11

Den här veckan har barnen fått vykort från Barbapapa. Det visade sig att han är ute i världen och letar efter en Barbamama. Barnen tyckte att vi skulle leta efter henne på förskolan och det gjorde vi men utan resultat. I onsdags fick vi ett vykort där Barbapapa undrade om vi kunde bygga ett hus till honom och Barbamama. Några barn ville bygga ett hus i kartong och några ville bygga ett hus av lego.

Nu i veckan har vi gått ut efter lunch. I torsdags var vi ute på stora grusplanen efter lunch och klättrade i snöhögarna och lekte lekar.

 

Blåvalen

V 10

Vi inledde vårterminens tema med grupperna på Blåvalen. Det hela började subtilt med en lapp på dörren om en borttappad vante. Väl ute på gården började vi leta tillsammans och plötsligt fick vi syn på en gigantisk vante som hängde på stängslet utanför gården. På lappen fanns telefonnummer till den som tappat vanten. Vi ringde, och kort därpå dök det upp en farbror med hatt och lustigt skägg, och visst var det hans vante…men hur hade den blivit så stor? Frågorna var många…


Vi kommer att använda ”Sagan om vanten” som underlag och röd tråd genom terminen. Sagan handlar om just en farbror som tappar sin vante medan han promenerar med sin hund en vinterdag. Den borttappade vanten blir sedan bebodd av en rad olika djur som behöver ett hus. Sagan i sig är en rolig berättelse med lite rim och karismatiska djur. Den skapar utmärkta möjligheter för oss att fördjupa oss i såväl djuren och deras egenskaper som i matematik (storlek, ordning och antal), kamratskap och lek med språket.

Barnen födda 2011 och 2010 kommer inledningsvis att jobba med djuren som utgångspunkt, mycket skapande och upplevelser. Med de äldre barnen har vi låtit ”vanten” bli startskottet för ”kompisarbete”, och vi kommer under våren att ta promenader från förskolan för att besöka barnens hus och vi har börjat sammanställa en kompiskarta över var vi på Blåvalen bor. På torsdagen tittade vi på Malins och Elviras hus.

 

V 11

Sagan om vanten fortsätter…På tisdagförmiddagen ringde det på dörren, men när vi gick för att öppna fanns där ingen, förutom ett paket med ett brev. I brevet stod att farbrorn inte längre kunde använda vanten, eftersom den blivit alldeles för stor. Sedan berättade vi och ”animerade” sagan med djuren, och äntligen fick vi svar på varför vanten blivit så stor. Det var nämligen hela sju stycken djur som bosatt sig i vanten medan den var borta, till och med en björn, en varg och en hare hade fått plats inuti. Efteråt ritade vi och pratade om sagan och vad som hände i den.

Samtidigt i ett annat rum målade de yngre barnen, med både händer och fötter…ja, hela kroppen! Det var kul och lite kladdigt.

Under onsdagen tog vi ytterligare en promenad och hann titta på Max och Birks hus på förmiddagen. De som var kvar på förskolan var ute på gården och hade sedan ”Miniröris” inne.

Vi har också kommit igång med ”Veckans bok”. Barnen kommer att i tur och ordning få hem en bokpåse för att sedan välja och ta med sin favoritbok hemifrån. Vi kommer att läsa den och tala kring den på antingen samling eller läsvila den dagen.

Övrigt

  • Glöm inte förskolan stänger kl 15.00 på skärtorsdagen (28/3).
  • Vi vill att ni fyller i barnens tider under påsklovet i hallen senast kommande vecka (v. 12).
  • Vi har nu lämnat ut en enkät med frågor om likabehandlingsarbetet på förskolan. Vi vill ha den tillbaka senast 21 mars. För er som ännu inte fått läsa likabehandlingsplanen i pappersform, finns den på Tallens hemsida, www.tallen.se.

 

 

Ha en härlig helg!!

 

Kajsa. Nina, Jocke, Kristin, Yohannes, Daniel, Jessica och Sneza

Pin It on Pinterest

Share This